08:14 - ABD’ye giden Türk heyeti, temaslarını tamamladı
09:03 - Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı sonuçları neler?
08:56 - Şampiyonlar Ligi tur maçında Fenerbahçe Benfica’ya 1-0 yenildi
08:49 - Alışverişte plastik poşetler ne zaman ücretli olacak?
08:43 - Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihileri neler?
10:36 - Temmuz ayında Emekli maaşları ne kadar olacak?
10:33 - Çocuğa kayyum atanacak
10:26 - Brezilya Almanya ile dalga geçti!
10:25 - Fransa’da bahis skandalı
10:23 - Bugün gram altın ve çeyrek altın fiyatı ne kadar oldu?
CHP’nin başvurusu nedeniyle bugün gözler Anayasa Mahkemesi’nde olacak ama seçimlerin iptal olacağı yönünde bir beklenti yok.
Seçimlerle ilgili düzenlemede bir iki maddede pürüz olduğu, bu durumda kısmi iptal kararı çıkması durumunda YSK’nın ilke kararlarıyla bu boşluğun doldurulacağı söyleniyor.
Seçimlerin etkileyecek çapta bir karar çıkmadığı taktirde YSK’nın seçimleri iptal etmesi beklenmiyor. İptal kararının bir kaosa neden olacağı savunuluyor.
Peki Anayasa Mahkemesi bazı düzenlemeleri iptal edip, yeni düzenleme yapılması için 6 ay ya da 1 yıl gibi bir süre tanıyabilir mi, bu durum seçimlerin ertelenmesini getirir mi? Hukukçular daha önceki kararlara atıf yaparak süre tanınmasının seçimlerin ertelenmesine gerekçe olamayacağını savunuyorlar.
Anayasa Mahkemesi’nin kararı çıkmadan yapılacak her değerlendirme eksik olur. Anayasa Mahkemesi’nin kararı ya yeni bir tartışma başlatacak ya da seçimler iptal edilir mi beklentisinin sona ermesine yol açacak.
EN ÖNEMLİ GÖSTERGE EKONOMİ
Bir yandan da seçimlerle ilgili anket yapan kamuoyu araştırma kuruluşlarının yöneticileri ile konuşuyorum. “Anayasa Mahkemesi’ne değil, dolara bakın” diyorlar.
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile Londra’da yatırımcılarla görüşen Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in temaslarının perde arkasına baktım. “Güven tesis edilmesinin göstergesi piyasalara yansıdı. Yatırımcılar ikna edilmeseydi, kur düşmezdi” denildi. Aksi olsaydı biz kurdaki artışı konuşuyor olurduk. Küçük para girişlerinin başladığı, çıkışların durduğu gözleniyor. Zaten Şimşek de twitter hesabından görüşmelerin çok olumlu geçtiğini, yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin devam ettiğini söyledi. Şimşek yatırımcılara verdikleri mesajı, “Politika setimizi güçlendirdik. Ekonomide yeniden dengelenme süreci başladı. Enflasyon ve cari açıkla mücadele en önemli öncelik. Seçim sonrası yapısal reformları daha da hızlandıracağız” şeklinde sıraladı.
Bundan sonraki süreci çok dikkatli yönetmek gerekiyor. Çünkü 2018 yılı ocak ayından bu yana ekonomi, seçmen eğilimlerinde en önemli gösterge olmayı sürdürüyor. Dolar 5 TL’nin üzerine çıksa, 5.20 ya da 5. 30 olsa biz bugün neyi konuşurduk, 4.50’nin altına düştü neyi konuşuyoruz? Buna bile bakmak yeter.
Kamuoyu araştırma kuruluşu yöneticileri, “Hâlâ tek risk ekonomi” diye uyarmayı ihmal etmiyor.
Yazının devamı : http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/anayasa-mahkemesinden-ne-cikar-secimler-ilk-turda-biter-mi-40853083